Испания разреши поставянето на трета доза

Испания разреши поставянето на трета доза

В Испания бе постигнато съгласие между Министерството на здравеопазването и автономните региони за поставянето на трета доза от ваксина срещу Covid-19 на хората над 70-годишна възраст. Тези над 65-години също ще могат да получат бустерна доза от „Пфайзер/Бионтех“, но най-малко 6 месеца след поставянето на втората.

Хората над 70-години в Испания са близо 7 милиона души и за тях ваксинирането с трета доза ще започне на 25 октомври, успоредно с кампанията за ваксиниране срещу грип.

Решението на Междуведомствената комисия по здравеопазване, бе взето само няколко часа след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) увери, че прилагането на трета доза от ваксината на „Пфайзер/Бионтех“ срещу коронавируса е „безопасно и ефективно“.

В Испания тя вече се поставя на възрастните хора в старческите домове и на имуносупресираните, а със сегашното решение ще се разшири броят на хората, които ще имат право да я получат.

При обсъждането регионите на Мадрид и на Галисия са гласували против решението. Мадрид , защото не вижда „спешност“ в него, а Галисия, защото се притеснява, че ще съвпадне с кампанията за ваксиниране на хората над 65-години срещу сезонния грип.

В страната с пълна ваксинация са вече почти 37 милиона души при 46 милиона и половина население.