Испания подпомага с 3 милиарда евро домакинствата

Испания подпомага с 3 милиарда евро домакинствата

Премиерът на Испания Педро Санчес обяви днес пакет от нови субсидии на стойност 3 милиарда евро (2,9 милиарда долара) за подпомагане на домакинствата с високите сметки за газ и електроенергия, нараснали допълнително след руската инвазия в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Мерките включват фиксирани тарифи на цените на системите за общо отопление на жилищата до края на 2023 година и повече помощи за електроенергия и отопление за домакинствата с най-ниски доходи.

При обявяването на мерките в парламента Педро Санчес заяви, че от тях ще се възползват 40 на сто от домакинствата.

Санчес отбеляза, че испанското правителство не може напълно да избегне войната и икономическите последствия от нея „но ние можем да смекчим, доколкото е възможно, икономическото влияние от войната на Путин върху социалното мнозинство на страната и най-уязвимите групи“.

Мерките ще бъдат приети на заседанието на кабинета идния вторник.

Испания одобри неотдавна извънредни данъци за големи енергийни компании и банки и временно намали данъка върху продажбите на природния газ от 21 до 15 на сто.

В бюджета си за 2023 година правителството на лявоцентристката коалиция планира да увеличи данъците за лица с високи доходи и наложи временен данък богатство. Властите в Мадрид се надяват тези мерки да донесат 3,1 милиарда евро, които ще бъдат използвани за финансиране на инициативи за подпомагане на хора с ниски доходи.