Испания отменя носенето на маски на открито от 26 юни

Испания отменя носенето на маски на открито от 26 юни

Испания отменя изискването за носене на маска на открито от 26 юни, заяви премиерът Педро Санчес.

„Това ще бъде последният уикенд, когато носим маски на открито, защото от 26 юни няма да се налага да носим маски на открити обществени пространства“, каза той.

Вдигането трябва да бъде одобрено на специално заседание на кабинета в четвъртък, заяви Санчес на посещение в Барселона.

„През следващите дни улиците и лицата ни ще възвърнат нормалния си вид“, каза той, приветствайки го като „много важно решение от социална гледна точка“. „Ще започнем да се радваме на живота на улицата, без да носим маска.“

Маските за първи път станаха задължителни в обществения транспорт в началото на май 2020 г. в опит да се намалят инфекциите от Covid-19 и след седмици бяха направени задължителни на улицата за всички на възраст над шест години. Всеки, който наруши правилата, бе изправен пред глоба.

По-рано тази година Испания за кратко въведе закон, който направи маските задължителни по всяко време на плажа, но след реакция беше изменен, което означава, че те не са необходими по време на слънчеви бани или плуване – ако се спазва социална дистанция.

Досега Испания е загубила над 80 000 живота от вируса и е отчела над 3,7 милиона случая.