Испания налага нова, локална карантина

Испания налага нова, локална карантина

Северозападната испанска автономна област Галисия наложи ограничения на около 70 000 души днес след взрив на епидемията от COVID-19, предаде Ройтерс.

Вчера, за да пресече разпространението на коронавируса, подобна локална карантина наложи и Каталуния.

Хората, живеещи в Ла Мариня – район, разположен по протежение на северното крайбрежие на Испания в провинция Луго – няма да могат да излизат оттам от полунощ днес до петък – два дни преди регионалните избори в Галисия на 12 юли.

Премиерът Педро Санчес, който произнесе реч днес на политически митинг в Билбао, призова хората да не свалят гарда, както и към спокойствие, тъй като по думите му ранното засичане на тези епидемични взривове показва, че здравната система е много по-добре подготвена, отколкото през март.

Областното правителство на Галисия уточни, че хората ще могат да се движат из Ла Мариня, но влизането и излизането от района ще бъде разрешено само на онези, които пътуват за работа.

Регионалният здравен министър Хесус Васкес Алмуиня каза на пресконференция днес, че най-големите огнища са свързани с няколко бара в района. Регионалните здравни власти заявиха, че понастоящем в Галисия има 258 случая, 117 от които са в Луго.

Капацитетът на баровете и ресторантите ще бъде намален на 50 процента, а хората ще трябва задължително да носят маска дори и да са на открито по плажове и басейни.

Испанският здравен министър Салвадор Иля заяви днес, че ведомството му следи много внимателно обстановката в Галисия и Каталуния. „Социалното дистанциране и карантинните мерки бяха ключът към изравняването на кривата на разпространението на коронавируса. Сега те отново са нужни, за да спрем епидемичните взривове“, написа той в Туитър.

В Испания са регистрирани 205 545 заразени с коронавируса, 28 385 от които са починали, по данни на здравното министерство. Това я прави една от най-тежко засегнатите страни в Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *