Испания минава на 4-дневна работна седмица с 10 млн. евро

Испания минава на 4-дневна работна седмица с 10 млн. евро

Министерството на промишлеността, търговията и туризма на Испания ще отпусне до 150 000 евро на малки и средни предприятия, които въведат четиридневна работна седмица, без да намаляват заплатите на служителите, съобщи RTVE.

Инициативата на властите фигурира в плана за пилотен проект, който се очаква да бъде представен през следващите дни. Предприятията ще трябва да съкратят работната седмица на служителите си с поне 10% и да се придържат към този план поне две години. Очаква се инициативата да обхване 60-70 МСП.

Общият бюджет на проекта е 10 млн. евро. Това беше договорено между правителството на кралството и партията „Мас Паис“, когато привържениците на политическата сила подкрепиха проекта за държавен бюджет за 2022 г.

По-рано властите в Португалия също обявиха планове да експериментират с въвеждането на четиридневна работна седмица както в публичния, така и в частния сектор. Но, както съобщи „Ел Паис“, правителството на републиката няма да субсидира предприятията, участващи в пилотния проект, с цел получаване на обективна оценка.