Испания има спешна нужда от поне 95 000 медицински сестри

Испания има спешна нужда от поне 95 000 медицински сестри

„Тревожен“ недостиг на медицински сестри в Испания отчита последния доклад на браншовата им организация. За да достигне средната стойност за Европейския съюз страната трябва да назначи поне 95 000 медицински сестри.

Общо в Испания има само 330 000 медицински сестри, което означава, че на всеки 100 000 жители се падат по 625 при 827 средно в Европа. Данните изнесе вицепрезидентът на Генералния съвет на медицинските специалисти Хосе Луис Серано като уточни, че след Испания в класацията се нареждат само Словакия, Италия, Унгария, България, Гърция и Латвия.

На челното място е Белгия с близо три пъти повече сестри от Испания – 1824 на 100 000 жители, следвана от Финландия, Дания, Ирландия и Люксембург, предаде БНР.

За да се гарантира качество и безопасност на медицинското обслужване ще се направи рекламна кампания по медиите, с която да се насърчат младите хора да изучават точно тази професия.

Планира се и привличането на над 15 000 професионалисти от чужбина, както и увеличаване на заплащането, тъй като в момента то е по-ниско от средното за ЕС. Ще се направи и точен анализ кой от автономните региони от какви медицински сестри се нуждае, предвид застаряването на населението и числеността му, за да се подберат по съответната специалност.

Засега Навара е единственият регион, който надхвърля средния брой медицински сестри за Европа, следван от Страната на баските, Мелила и Кастилия и Леон, а с най-малко са Мурсия, Галисия, Андалусия, Валенсия и Балеарските острови.