Испания го доказа – стадният имунитет срещу коронавируса е невъзможен

Испания го доказа – стадният имунитет срещу коронавируса е невъзможен

Испания бе тежко ударена от COVID-19, но дори и там прекалено малко хора са се срещали с вируса. Ново испанско проучване, публикувано в медицинския журнал „Лансет“, показва, че едва 5% от населението има антитела срещу коронавируса. Това е поредната неприятна новина за онези, които се надяват, че стадният имунитет е решението за това вирусът да бъде победен.

За да бъде изграден стаден имунитет между 70% и 90% от населението трябва да има антитела срещу вируса, но почти никъде по света процентът на хората, срещнали се с вируса, не е повече от 10.

В испанското проучване участват 60 хил. души. То показва, че по крайбрежните райони едва 3% от населението има антитела срещу коронавируса. В централните части на Испания процентът е малко по-висок.

„Въпреки силният удар на COVID-19 в Испания, оценката за разпространение остава ниска и очевидно недостатъчна, за да се изгради стаден имунитет. Той не може да бъде постигнат без да се приемат щетите и многото смъртни случаи, както и претоварването на здравните системи „, гласи проучването, цитирано от BBC.

„В тази ситуация социалните мерки за дистанция и усилията за проследяване и изолиране на нови случаи и техните контакти са наложителни за бъдещия епидемичен контрол“, препоръчват авторите на доклада.

Това изследване е най-голямото по рода си в Европа. Имало е подобни проучвания и в Китай и САЩ, но и от тях главният извод е, че по-голямата част от населението не е имала досег до коронавируса.

„Отрезвяващо“ – така проф. Дани Алтман, говорител на Британското дружество за имунология и професор по имунология в Imperial College London, описва изследването.

„Заключения като това подсилват идеята, че когато сме изправени пред смъртоносна инфекция, предизвикваща доста краткотраен имунитет, предизвикателството е да се идентифицират най-добрите стратегии за ваксина, способни да преодолеят тези проблеми и да стимулират голям, устойчив, оптимален имунен отговор по начина, по който зарязавенето с вируса не успя да го направи“, казава проф. Алтман.

За да се изгради стаден имунитет, достатъчно хора трябва да са ваксинирани или по-голямата част от населението вече да се е заразила с вируса и да е образувала антитела. Така той спира да се разпространява с толкова голяма скорост. Но ваксина все още няма, а учените вече са все по-категорични, че имунитетът срещу коронавирусът е подобен на този на настинката – изчезва бързо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *