Иранската революционна гвардия е нападнала военни бази в северната част на Ирак

Иранската революционна гвардия е нападнала военни бази в северната част на Ирак

Иранската революционна гвардия е предприела артилерийско нападение срещу противоирански военни бази в кюрдския регион в северната част на Ирак, пише БНР по данни на Ройтерс, позовавайки се на иранската държавна телевизия.

Техеран обвинява въоръжени ирански кюрдски дисиденти в участие в продължаващите протести и безредици в страната. Те са най-силни в северозапада, където живеят повечето от 10-те милиона ирански кюрди. Междувременно Би Би Си съюбщи, че антиправителствени демонстранти са поели контрола над по-голямата част от град в западната част на Иран.

Много правителствени служители са избягали от населеното място, а силите за сигурност са в отстъпление в град Ошнавие, който се намира близо до границата с Ирак. На кадри, разпространени в социалните мрежи, се вижда как протестиращи поемат контрол над града. Касра Наджи от персийската редакция на Би Би Си обясни:

„Това е малък град с кюрдско население от около 13-14 хиляди души, не е много голям. През последните три-четири дни получаваме информация за ожесточени сблъсъци в Ошнавие. Подобно недоволство има в цялата страна. В около 100 града има протести и броят им расте. Това, което разчитам от кадрите в социалните мрежи и които ни изпращат в Би Би Си, е, че протестите се ожесточават“.

По данни на полицията в Иран са загинали 35 души, а около 740 души са били арестувани в цялата страни, сред които 60 жени, по време на масови протести след като млада жена, нарушила правилата за забулване, загина в ареста преди седмица. Нейната смърт разпали гняв заради ограниченията на личните свободи в Иран, строгите правила за облеклото на жените и икономиката, страдаща от санкции.

По-рано днес президентът Ебрахим Раиси заяви, че справянето с противниците на сигурността и мира и спокойствието в страната трябва да е „решително“.  Държавните медии пишат, че той е нарекъл случващото се „метеж“ и е подчертал, че трябва да се прави разлика между протест и нарушаване на обществения ред и сигурност.