Интересът към „златните визи“ в Гърция се запазва

Интересът към „златните визи“ в Гърция се запазва

Заявленията за петгодишни разрешения за пребиваване в Гърция по програмата „Златна виза“ продължават да нарастват, въпреки увеличението на прага на инвестицията в недвижим имот. По данни, цитирани от в. „Катимерини“, през първите два месеца на тази година са подадени 1299 нови заявления в сравнение с 1248, подадени през съответните два месеца на миналата година.

Като цяло се изчислява, че от началото на програмата до днес са придобити 24 000 имота с инвестиционна стойност от минимум 6 млрд. евро, пише „Катимерини“.

Гърция стартира програмата „Златна виза“ през 2013 г. по време на продължилата десетилетие финансова криза в страната. Визите имаха за цел да вкарат пари в страната по време на срива на жилищния пазар, припомня Евронюз.

Т. нар. „златна виза“ позволява на граждани на трети страни, които закупят имоти на определена стойност, да станат временно пребиваващи в страната членка на ЕС.

Първоначално с инвестиция в недвижими имоти на стойност 250 000 евро или повече можеше да се получи петгодишно разрешение за пребиваване в Гърция, което след седем години можеше да се превърне в гражданство.

Миналата година обаче опасенията от завишените цени на имотите накараха правителството да увеличи прага до 500 000 евро в някои части на Атина и Солун, както и на островите Миконос и Санторини.

От 31 март тази година правителството реши да увеличи допълнително минималната сума за инвестиция в недвижим имот в рамките на програмата. В популярни региони, като Атика, Солун, Миконос, Санторини и островите с население над 3100 жители, минималната стойност на инвестицията вече е 800 хиляди евро. В зоните с умерен интерес прагът бе увеличен от 250 хиляди на 400 хиляди евро, а в по-непопопулярните райони остана 250 хиляди евро.

Освен това купувачите ще трябва да се ангажират да не предоставят имота в платформи за краткосрочно наемане.

Премиерът Кириакос Мицотакис обясни пред парламента през февруари, че новият праг на инвестициите в имоти ще се прилага в райони, в които има недостиг на жилища и натиск върху цените на наемите.

Наемите са се увеличили с 40 процента от 2018 г. насам, призна Мицотакис и информира, че около 7 процента от продажбите на недвижими имоти в Гърция през последните години са били свързани със „златната виза“.

„Увеличението на продажните цени достигна точката, в която при сегашните си икономически условия постоянните жители не могат да закупят жилище, което да задоволи жилищните им нужди“, каза Темистоклис Бакас, главен изпълнителен директор на националната мрежа E-Real Estates.

„От 2017 г. до второто тримесечие на 2023 г. е регистрирано увеличение от 71 процента на продажните цени на новопостроените къщи в Атика, което същевременно повлича надолу продажните цени на по-старите имоти“, поясни Бакас, цитиран от Евронюз

Целта на по-високия праг на инвестицията по програмата „Златна виза“ е в Гърция да влязат повече пари, като същевременно се намали броят на издадените златни визи, каза премиерът Мицотакис.

Гърция е една от последните страни в Европа, в които се издават „златни визи“. Опасенията за сигурността и инфлацията накараха много страни от ЕС да премахнат тази схема през последните години, посочва Евронюз.

По данни на Министерството на миграцията и убежището през 2023 г. са били одобрени 4444 разрешения за пребиваване по програмата „Златна виза“, което съответства на продажби на недвижими имоти на минимална стойност 1,1 млрд. евро. През първите два месеца на тази година са издадени още 664 разрешения, съобщи днес в. „Катимерини“.

Активните разрешения за пребиваване за постоянни инвеститори към момента са 15 865 (12 529 първоначални разрешения и 3336 подновени), а в процес на разглеждане са още 8137 заявления за първоначални разрешения, информира вестникът.

От 2018 г. насам Гърция е издала над 17 500 „златни визи“, информира Ройтерс, като се позова на данни от министерството за миграцията.

Първи в класацията за покупка на недвижим имот за получаване на „златна виза“ са китайците – около 61 процента, според информацията на Ройтерс. В периода 2021-2023 г. се увеличава броят на кандидатите от Близкия изток, както и от Обединеното кралство. Първите десет страни на произход на кандидатите в края на 2023 г. са Китай, Турция, Ливан, Иран, Великобритания, Египет, САЩ, Израел, Русия и Украйна, писа в. „Прото тема“.

Освен пребиваване в Гърция визите позволяват пътуване в рамките на Шенген, напомня Ройтерс.

През 2022 г. Европейската комисия настоя държавите от ЕС незабавно да отменят всички съществуващи схеми за предоставяне на т. нар. „златни“ паспорти, т.е. осигуряване на гражданство срещу инвестиции. Комисията призова държавите да извършат задълбочени проверки на опасностите, свързани със „златните“ визи, т.е. предоставянето на право на пребиваване, тъй като това също крие заплахи за сигурността, опасност за пране на пари, укриване на данъци и корупция за държавите и за ЕС.

След началото на войната на Русия срещу Украйна членките на ЕС Кипър и Малта отмениха няколко десетки от т. нар. „златни паспорти“, издадени на руски граждани. Кипър и България вече изобщо не издават „златни паспорти“, а Малта не ги предоставя повече на руснаци и беларуси, информира ДПА.