Имунолог: Хората с кръвна група 0 по-трудно се разболяват от коронавирус

Имунолог: Хората с кръвна група 0 по-трудно се разболяват от коронавирус

Проучване показва, че хората с кръвна група 0 имат по-малък риск от тежка форма на COVID-19. Съществува възможност хората с кръвна група 0 да имат естествени антитела, които са по-малко афинитетни и могат да неутрализират вирус, получен от хора с кръвна група А, например. Това каза имунологът доц. д-р Велизар Шиваров пред БНТ.

Той допълни, че кръвните групи означават променяне на белтъците в организма. „При различните хора има и различни ензими, които по различен начин променят плътността на клетката. Това важи и за вирусите“, обясни той.

Имунологът добави, че имунитетът срещу COVID-19 не е траен. „След осмата седмица антителата отслабват. Има данни за имунологична памет, която пази от повторно заразяване“.

Според него мерките доведоха до по-малко разпространение на вируса у нас. „Всяко разхлабване на мерките разчита на изграденото съзнание на всеки член от обществото“, добави доц. д-р Шиваров.

„Големи надежди се възлагат в това да се докажат генетични маркери, които да предсказват кои биха били по-засегнати от заболяването“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *