Името на Капитан Петко войвода става патрон на Сдружението на Българите на остров Крит

Името на Капитан Петко войвода става патрон на Сдружението на Българите на остров Крит

Българите настояват за национално дипломатическо представителство на острова.

Може да бъде изображение с 1 човек и изправен„Войводата, чието име обединява всички ни в една кауза „Свобода и равенство между хората“, заслужава да бъде патрон на „Сдружение на Българите на Остров Крит“, а датата на раждането му, приета за наш патронен празник“, сподели председателят на Сдружението Петър Анастасов.

„От години търсим исторически допирни точки, ние живеещите над 15 000 българи на остров Крит, които да ни помогнат в приобщаването и съвместния ни живот с критяните. Преди две години на празничния ни събор в Ираклио имахме открит урок на тема „Капитан Петко войвода и приносът му за освобождението на о. Крит по времето на Критското въстание“, допълни още г-н Анастасов.

Огромно е желанието на всички българи на острова за откриване на национално дипломатическо представителство, което да подържа отношенията и връзките между двата народа, да подпомага местната диаспора и многото български училища там.

„Изключително бързи и лесно се решават всички възникнали проблеми между наши сънародници и институциите, ако има познаване на законодателството и желание за взаимно сътрудничество. Естествено обикновените работещи хора няма как да познават всички закони и често пъти много проблеми се случват предимно заради неграмотност или липса на знания за законодателството и правата и задълженията ни. Естествено платена помощ от адвокати и счетоводители се намира, но друго е помощ от официален държавен служител с вменени права да представлява пред местните тук българската общност, която е с размер на не малка община в България.

Може да бъде изображение с 9 души, изправени хора и на закрито Готовност и желание за създаване на такава канцелария има от гръцките власти, въпросът е дали и нашите в родината, след като говорим няколко години по тази тема и сме изпращали многократно призиви, и сме организирали подписки, но до момента сме получавали предимно скептични отговори, вече ще са готови да създадат такава. Доказахме и желанието на Българската диаспора на Крит да запази родния си корен, език и култура, като е видно, че от създадените от Сдружението ни 5 училища, децата редовно посещават и учат български език, история и география на България, както и участват дейно в празници и събития. Дори деца на съседните острови се възползват от обучение при нас. Българите тук показват активност и по време на избори, като участват в създаването на избирателни секции, с помощ в секционни комисии, както и гласуване с надеждата и желанието да участват в промяната за едно по-добро бъдеще на децата ни“, обясни Петър Анастасов.

За последните 6 години чрез изнесени консулски дни служители на консулска служба от Посолството на Р. България в Атина, обслужиха на о. Крит около 3 000 български граждани за лични документи.

Може да бъде изображение с на открито и паметникПреди 166 години нашият велик революционер Петко войвода след като слуша една година лекции във Военното училище в Атина заминава за Италия и сформират заедно с Джузепе Гарибалди дружина от 200 италиански и 67 български революционери, които да се включат в Критското въстание. На острова са разделени на части и дейно подпомагат малобройните критяни срещу десетохилядните турски орди.  За своят героизъм по време на борбата си на Крит, Петко Киряков получава своето звание „Капитан“.  Въпреки, че въстанието е потушено, то оказва важна родя за последващите борби за освобождението на Гърция и България, както и за придобиването на самостоятелност на нашата църква.

179 години след раждането на Капитан Петко войвода, българите на остров Крит ще приемат името му за патрон и ще обявит неговия рожден ден – 18-ти декември по нов стил за празник на Сдружението.