Имената на Бобокови излязоха от „Досиетата Пандора“

Имената на Бобокови излязоха от „Досиетата Пандора“

Още двама българи се оказаха в регистъра на най-голямото журналистическо разследване Pandora Papers, осветляващо сянката на финансовата система на най-богатите и влиятелни в света, пише „Труд“.

В регистъра на международния консорциум от разследващи журналисти (ICIJ) попадат братята Пламен Стоилов Бобоков и Атанас Стоилов Бобоков. Документите за тяхното участие в офшорни компании са част от Paradise Papers и от търговския регистър на Малта.

Търсачката, разработена на интернет страницата на разследващите журналисти (www.icij.org/investigations/pandora-papers/) директно сочи, че двамата българи са част от досиетата. Те имат участие в офшорката A&P GLOBAL MANAGEMENT LIMETED. Офшорката е основана в Малта с регистров номер С 52636 на 19.04.2011 г. Общият обем на издадените акции са 17,435,322 или 17 435 322 евро.

Атанас и Пламен Бобокови са собственици на офшорката, а неин директор по документи е Пламен Бобоков.

Бобокови добиха популярност със скандала “боклукгейт” и с кореспонденцията със служители на президентството. Скандалът “боклукгейт” беше свързан с обвинения за извършване на престъпления, свързани с незаконно третиране на отпадъци, между които и опасни такива.