Илияна Йотова е дала гражданство на 10 779 чужденци

Илияна Йотова е дала гражданство на 10 779 чужденци

10 779 са новите българи за първите 9 месеца на 2020 г. Това става ясно от отчетите на Комисията по българско гражданство към вицепрезидента Илияна Йотова, публикувани на сайта на институцията.

Българско гражданство се дава, ако са изпълнени изискванията на закона – кандидатът има български произход или някой от родителите му е наш гражданин, ако пребивава в България постоянно или дългосрочно, ако има предоставен статут на бежанец или хуманитарен такъв, както и за особени заслуги към страната ни. Комисията разглежда всеки от случаите, предложен от министъра на правосъдието, и се произнася след това.

Само за 9 месеца тези, които са получили нови български паспорти, са с близо 2000 повече, отколкото за всяка от предходните години общо. За сравнение – за цялата 2019 г. българско гражданство е дадено на 8887 души, а за 2018 г. – на 8362 човека. Очаква се бройката на придобилите гражданство през тази година да нарасне още, тъй като все още не е готов отчетът за последното тримесечие.

През 2020 г. най-засилено е било даването на гражданство в периода 1 юли – 30 септември. През това тримесечие български паспорти са получили 4392-ма кандидати.

На 855 души е възстановено българското гражданство, става ясно още от отчетите на комисията. Това се разрешава при наличие на 3 г. постоянно или дългосрочно пребиваване и лицето да не е осъждано. А при български произход няма изискване за период на пребиваване, за да бъде възстановено гражданството.

На 2302 души пък въобще е отказано наше гражданство по предложение на министъра на правосъдието или на вицепрезидента, подкрепени от комисията.

На други 292-ма са отнети българските паспорти, защото живеят постоянно в чужбина, придобили са чуждо гражданство или са започнали процедура за такова.

На други 4 лица е отменена натурализацията, защото са укрили факти и данни, които, ако са били известни, биха били основание за отказ, като например влезли в сила осъдителни присъди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *