Изтребителят на майор Терзиев се е разбил със скорост от над 900 км/ч

Изтребителят на майор Терзиев се е разбил със скорост от над 900 км/ч

„Прави се всичко възможно да бъде намерена черната кутия на падналия самолет“. Това заяви в сутрешния блок на БНТ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

„Ако майор Валентин Терзиев беше успял да катапултира, той щеше да бъде спасен“, каза още той. Полетът е бил контролиран и не може да се говори за сваляне на самолета, допълни Ефтимов.

„Разпръснати са нa площ около 20 на 20 метра стотици останки, със специалисти подхождаме към следващия етап на операцията, за да уточним възможното местоположение на черната кутия, дал съм разпореждане районът да се забранен за плаване, подводни дейности и всякакви други опити да се стигне до останките, нарушителите ще попадат под санкциите на закона, нека да не оскверняваме паметта на майора, нека си свършим работата до последно“, призова адмирал Ефтимов.

Той каза, че не е имало експлозия след падането на изтребителя. Началникът на отбраната обясни, че разбиването на толкова малки части е в следствие на високата скорост на изтребителя.

„При удара на водата висока скорост – над 900 км/ч, водата е като бетон – по-твърда от бетон“, каза адмирал Ефтимов.

Неограничено е времето, когато черната кутия, т. нар. водозаписващо устройство параметрите на полета може да даде достоверна информация, ако не е нарушена херматичността на това устройство, така че не са безполезни опитите да бъде намерена черната кутия, увери началникът на отбраната.