НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Изследват завърнали се от чужбина българи за новия щам

Все още не е сигурно, че новият щам на коронавируса от Великобритания вече е у нас, но усилено се изследват българи, завърнали се от чужбина. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб и шеф на НЦЗПБ.

Той обясни, че на тази група хора ще се вземат PCR тестове, чрез които ще се направи цялостно геномно секвениране, за да се проследи мутацията. Дали новият щам е в България, ще стане ясно след около две седмици, към 22 януари.

Проф. Тодор Кантарджиев отново подчерта, че мутацията не пречи на ваксините и те действат. Новият щам не затруднява и диагностиката на болестта. Няма и медицински доказателства, че той е по-инфекциозен. Също така няма доказателства, че заразените с него прекарват по-тежко болестта, каза експертът.

Експертът отчете още положителната тенденция към намаляване на разпространението на коронавируса у нас. Това обаче не бива да ни успокоява, категоричен е той. Трябва да си носим маските, мерките да останат такива до края на януари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *