НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Изследване: Работещите родители заразяват бабите и дядовците

Отварянето на училищата бе сред основните причини, довели до разрастване на епидемията. Децата безсимптомно разпространяваха вируса и заразяваха своите баби и дядовци. Въпреки че вече две седмици се учи онлайн обаче, делът на засегнатите във възрастовата група 60-70 г. остава висок.

Сред обясненията за това този път са работещите родители, които оставят децата си при бабите и дядовците им, но заради честото си движение стават и основен разпространител на вируса. Тези заключения прави анализаторът Тихомир Безлов във връзка с високата смъртност у нас през последните седмици.

“Едно от обясненията е демографската структура на новозаболелите. Прави впечатление, че високият процент на засегнатите в групата 60-70 години се запазва”, посочва той.

От шеста по заболяемост в периода от 9 до 17 юли групата на хората между 60 и 70 г. постепенно се изкачва на челните места, изчислява той. От края на ноември те вече са на 2-о място. В България тази група съставлява 13,5% от населението и се нарежда на пето място (от общо 9). А само за последната седмица от 4 до 11 декември заразените сред тях са 20,7%.

Най-много – 21,4%, са боледуващите от COVID българи между 50 и 59 г. “Не е ясно какви са причините. Може би по-малкото PCR тестове, които се правят при по-младите, увеличава броя на тестваните възрастни”, посочва Безлов.

Има обаче и друга причина. В България, за разлика от Швеция, Германия, Англия и други северни страни, често три поколения живеят заедно в едно домакинство. Учениците, които вече не са в клас, би трябвало да са по-малък фактор за активните баби и дядовци (60-70-годишни). Изглежда обаче, майките и бащите използват по-активно своите родители за гледане на останалите вкъщи деца, проследява той вероятния път на инфектиране.

Заедно с това остава висок и броят на хората, които се нуждаят от болнично лечение, както и на тези в по-тежко състояние, приети в интензивните отделения.

Така на фона на отчетената по-ниска обща заболяемост през последната седмица натискът върху лечебните заведения не отслабва.

Дори напротив – при 7000, приети в болница в понеделник, в неделя те бяха 7224. При 516 в интензивните отделения преди 7 дни вчера тежките случаи в болниците бяха 595. А във вторник през изминалата седмица бе отбелязан и най-черният рекод досега с 213 починали. За изминалото денонощие смъртните случаи бяха 64.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *