Израелският външен министър: Много съм горд с българските си корени!

Израелският външен министър: Много съм горд с българските си корени!

„Много съм горд с българските си корени и очаквам да работим с Вас за укрепване на отношенията между нашите страни“. Това написа в Тwitter новият външен министър на Израел Габи Ешкенази.

Той подчертава, че тази година България и Израел отбелязват 30 години от възстановяването на дипломатическите си отношения.

С тези думи Габи Ешкенази, който е потомък на еврейско семейство от Пловдив, отговори на поздрава на външния ни министър Екатерина Захариева.

„Като потомък на български евреи, спасени от Холокоста, Вие олицетворявате дълбоките исторически връзки между Израел и България като приятели и съюзници“, посочва Захариева.

Бившият шеф на Генщаба на Израел генерал Габи Ешкенази играе и главната роля във филма „Следващото поколение“, който разказва за подвига със спасяването на българските евреи, пише „24 часа“.

Много от сцените във филма са заснети в Пловдив, а други в – София, Пазарджик и Ихтиман.

„Знаеш ли, този народ е много по-различен от всичките велики нации, които дадоха на света толкова много. Това е обикновен народ, направил нещо много по-велико от останалите.“

Това казва ген. Ешкенази във финалната сцена на филма, заснета в кв. „Капана“. Тогава той посещава и Бачковския манастир, за да поклони пред гробовете на Екзарх Стефан и патриарх Кирил, които изиграват решаваща роля за спасяването на евреите.

Бащата на първия дипломат – пловдивчанинът Йосиф Пепо Ешкенази по време на войната за независимост на Израел от 1948 – 1949 г. командва отряд български евреи в състава на елитната бронирана част „Зверовете на Негев“.

„Българите“ стават известни освен с бойна слава и с висока военна доблест. Синът му Габи Ешкенази постъпва в израелската армия през 1972 г. и се бие във войната Йом Кипур година по-късно.

Той също участва в операция “Ентебе” на 3-4 юли 1976 г., при която израелски командоси атакуваха отвлечен от палестински екстремисти самолет и взеха пътниците за заложници.

Ешкенази беше началник на Генщаба на армията по време на войната на Израел с Хамас в Газа през 2008-2009 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *