Изпускаме самолета заради претъпкан паркинг на летището

Изпускаме самолета заради претъпкан паркинг на летището

Паркирането на летище София е мисия невъзможна, а заради безкрайно търсене на паркомясто пътници рискуват да изпуснат полетите си. Проблемът назрява плавно от години, но тази пролет достига своя пик.

„Няма места“ е табела, която тези дни често може да се види на входа на паркинга на Терминал 2, показва проверка на „Телеграф“. Когато пък табелката я няма, то тя виси наблизо, готова всеки момент отново да бъде окачена.

В нормален работен ден, в следобеден час без струпване на полети вчера около 14 ч. според автоматичната броячна система на паркинга имаше точно 2 места за автомобили.

Недостигът на паркоместа е сред причините летището само преди дни да апелира към пътниците да идват поне два часа по-рано за полетите си, за да могат да реагират навреме, ако се „ударят“ в табелката.

Паркингът на Терминал 2 е най-натовареният на летището, а това ще се засилва, тъй като след края на 2024 г. се очаква той да остане единствен на летището. Причината е, че Терминал 1 ще се „пенсионира“ и ще бъде преобразуван само за ВИП полети.

В момента на Терминал 2 има 800 паркоместа, като всичките са заети, а в бройката влизат и места, наети от многобройните компании за отдаване на коли под наем. По етажите има и много автомобили, паркирали по алеите извън очертаните места и току пред знаци „Забранено паркирането“.

За да се разреши проблемът, от летището започват изграждането на нов наземен паркинг, който ще бъде разположен отляво и отдясно на пътя към Терминал 2.

Проектната документация и финансирането са готови, а вече е сключен и договор с изпълнител. Има и планирана първа копка за съоръжението за 22 април. Очаква се разширението на паркинга да е готово до октомври тази година, а капацитетът ще е 1000 места.

След откриването на разширението за цялостен ремонт ще бъде затворен настоящият паркинг за 800 места, който освен пълен е и в плачевно конструктивно състояние.

На летището е обсъждана идеята цените да се вдигнат с цел да намалее търсенето. В крайна сметка обаче е надделяло виждането, че настоящата цена от 5 лв. на час не може да се пипа, докато летището не увеличи чувствително предлагания капацитет.