Изпратихме 132 защитни костюма на българите в Сърбия

Изпратихме 132 защитни костюма на българите в Сърбия

132 комплекта медицински защитни облекла за многократно ползване, необходими за борбата с коронавируса, бяха изпратени за районите, в които живее преобладаващата част от българското национално малцинство в Сърбия. Инициативата е на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева.

Лекари и медицински персонал от здравните домове в Босилеград и Цариброд, от болниците в Пирот и Сурдулица и от медицинския пункт в Звонци получиха специално ушити по техните размери облекла, уточниха от външно министерство.

„Следя много внимателно и със загриженост обстановката в районите, в които живеете. Запозната съм с нуждите, които имате в битката срещу вируса. Искам да ви уверя, скъпи сънародници, че винаги можете да разчитате на подкрепата на България“, се посочва в обръщението на Захариева към българското национално малцинство в Сърбия. Тя благодари на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който откликна на молбата й и съдейства предприятия на Министерството на отбраната да произведат професионалните медицински костюми специално за нуждите на българите в Сърбия. Защитното облекло е със сертификат за качество, отговарящо на най-високите световни стандарти.

Помощта беше предадена на директорите на болниците и медицинските центрове на церемония в Цариброд от българския посланик в Сърбия Радко Влайков в присъствието на кмета на Цариброд Владица Димитров и на началника на Пиротския окръг Драгана Тончич. Церемонията започна с едноминутно мълчание в памет на починалите лекари от коронавируса в Сърбия и в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *