Избори 2022: България гласува

Избори 2022: България гласува

На фона на сложната и изключително напрегната международна обстановка България е пред решителен вот. Българите днес гласуват на предсрочни парламентарни избори. А гласуването ще определи кои ще са новите 240 депутати в 48-ото Народно събрание.

Това са първите избори за тази година, но са третите предсрочни парламентарни избори от 2021 г. насам, пише Dariknews.bg.

Изборният ден в страната започна в 07:00 ч. и ще завърши в 20:00 ч. Ако след този час пред секциите има чакащи, гласуването може да бъде удължено, но с максимум един час – до 21:00 ч.

Право на глас имат малко над 6.6 млн. българи.

Гласуването ще е основно с машина. Все пак остава вотът и на хартиена бюлетина. С нея ще гласуват в секциите с по-малко от 300 избиратели. Подвижните секции също ще са с хартиени бюлетини.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. Ако секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява – при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на МВР.

За да няма съмнения в изборните резултати и този път 100% от контролните разписки при гласуването ще бъдат броени.