НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Изборите в САЩ: За първи път жена стана сенатор в Алабама

В Алабама бе избрана първата жена сенатор от този щат, предаде Асошиейтед прес.

Става дума за Кейти Брит от Републиканската партия. Тя ще заеме мястото на Ричард Шелби, който сега се оттегля след 35 години в Сената. Брит е бивша ръководителка на канцеларията на Шелби, отбелязва Асошиейтед прес.

На изборите в Алабама Брит победи демократа Уил Бойд и либертарианеца Джон Софоклиъс. Четиридесетгодишната Брит се определя като представител на ново поколение консервативни лидери.

Демократът Максуел Алехандро Фрост победи съперника си републиканец Калвин Уимбиш в битката във Флорида за място в Камарата на представителите на американския Конгрес.

Двадесет и пет годишният Фрост, който призовава за по-строг контрол върху огнестрелните оръжия и e радетел за социална справедливост, се яви като кандидат на Демократическата партия в окръг в района на Орландо, в който симпатиите към демократите са силни. Фрост е известен също така и с това, че е против ограниченията на правото на аборт.

„Поколението „Z“ е термин, с който обичайно се обозначават родените в края на 90-те години и в годините малко след 2010 г. За да са членове на Конгреса, кандидатите трябва да са навършили най-малко 25 години. Седемдесет и две годишният кандидат на републиканците Уимбиш е бивш военен, който се определя като християнин, консервативен и конституционалист.

Републиканецът Марк Гордън спечели втори мандат като губернатор на щата Уайоминг, предаде Асошиейтед прес.

Гордън надделя над кандидатката на демократите Тереза Ливингстън. Предизборната кампания в Уайоминг беше вяла, нито един от кандидатите не беше особено активен. Гордън изтъкна като своя голяма заслуга усилията, които е положил, за да диверсифицира икономика на щата и като намали ролята на изкопаемите горива.

Досегашният губернатор спечели, въпреки че стана обект на критики от свои съпартийци за това, че нареди затварянето на компании и обществени места през първата година от коронавирусната пандемия. Някои републиканци призоваваха дори партията да издигне алтернативен кандидат.