Избихме се вкъщи! Съдът издаде 3240 заповеди срещу домашно насилие

Избихме се вкъщи! Съдът издаде 3240 заповеди срещу домашно насилие

Oбщо 3240 заповеди за домашно насилие са издали съдилищата в страната през 2019 г. Това стана ясно от писмения отговор на министъра на вътрешните работи Младен Маринов на въпрос, зададен от народния представител Елена Пешева от „Воля“, свързан със случаите на домашно насилие.

Министърът уточнява, че МВР не води статистика относно подадените сигнали за домашно насилие, тъй като само по себе си то не представлява престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.

Данните, които вътрешното министерство получава и съхранява са въз основа на получени през текущия месец копия от решенията на съответния съд в районното управление на МВР по настоящия адрес на извършителя и на пострадалото лице.

През първото тримесечие на 2019 г. издадените заповеди за домашно насилие са общо 811, като от тях 118 са в столицата. Статистиката от тази година сочи, че през януари и февруари са издадени общо 543. Все още няма данни за заповедите, които са издадени през март 2020 г., тъй като тази информация е в процес на обобщаване и предстои да бъде предоставена след 15 април. Статистиката от първите два месеца от 2020 г. обаче не отчита разлика с тази от 2019 г.

Младен Маринов уточнява също, че броят на заповедите за защита не е равен на броя на пострадалите лица. В отговора си той обяснява, че доста често в практиката има случаи, в които с една заповед се защитават правата на две, три или повече лица. Например има издадена заповед за защита на пострадало лице – жена и шестте ѝ деца, посочва министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *