Идва ли втората вълна на COVID-19 в Европа? ЕК с план за шест ваксини

Идва ли втората вълна на COVID-19 в Европа? ЕК с план за шест ваксини

В Европа може да има рязко увеличение на заразяванията с коронавирус в идните седмици, причинено от масовите протести на континента през последните дни, смятат европейски служители и експерти.

Десетки хиляди хора се събират на демонстрации в големи европейски градове напоследък, за да протестират срещу расизма след убийството на чернокожия Джордж Флойд при арест в САЩ.

Повечето страни в ЕС преминаха върховото ниво на разпространението на вируса и постепенно възобновяват обичайните дейности и отново отварят границите, след като броят на заразяванията намаля през последните седмици.

Преди да избухнат протестите, учени очакваха втора вълна на заразата едва след лятото. Масовите събирания на хора обаче може да повлияят негативно на тази тенденция.

Експерти смятат, че масовите прояви могат сериозно да съдействат за разпространение на заразата. Те отбелязват, че вирусът продължава да циркулира, макар и в по-ниска степен, отколкото преди няколко седмици. Според тях вероятността за втора вълна и нейните мащаби ще зависят от ефективното спазване на мерките за социална дистанция и други фактори, които все още са неизвестни.

Европейската комисия търси разрешение от правителствата в Европейския съюз да купи предварително от фармацевтични компании до шест обещаващи ваксини срещу коронавируса, заявиха служители, цитирани от Ройтерс.

На видеоконферентна среща днес ЕК ще поиска от здравните министри на страните членки да подкрепят плана, тъй като общността се опасява, че може да не се сдобие с достатъчно дози, ако бъде разработена ваксина, казаха източниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *