Иван Нейков: Може да има и втора вълна от безработни

Има основания за втора вълна от безработни. Това прогнозира в студиото на „Здравей, България” бившият социален министър Иван Нейков. Той е стигнал до заключението на база проведени разговори с работодатели в големи предприятия.

„Те казват, че, като спазват Кодекса на труда предстои да направят т.нар. масово уволнение. Това е когато уволняваш повече от 10% от персонала. Решенията за такива уволнения бяха взети в средата на месец март”, допълни Нейков.

Според него в страната съществува латентна безработица и няма данни колко са хората в неплатен отпуск. Нейков допълни, че поне 25-30 хиляди души са без доход. „В началото имаше по-голямо желание на работодателите към мярката 60/40, но много от тях, в диалог с работника, стигнаха до извода, че е по-добре служителят да бъде освободен, за да получава средства от бюрата по труда, отколкото да стои без доход”, каза бившият социален министър.

Нейков коментира и идеята за мярка 60 към 0 на представител от Асоциацията на индустриалния капитал. „Това е все едно човекът е отишъл в бюрото по труда. В случая 60/40 изисква партньорство от работодателя. Когато не може да се дадат тези 40%, натискът ще бъде да се увеличи участието на държавата”, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post ГЕРБ трасират пак предсрочни избори, докато още имат високо одобрение?
Next post „Фиат” и „Пежо” се сливат след сделка за 50 млрд. евро