Зрелостници с петиция за съкращаване на материала за матурите

Зрелостници с петиция за съкращаване на материала за матурите

Петиция за съкращаване на изпитния материал на държавните зрелостници изпити след 12-и клас набира сила. В нея вече са се подписали вече около 2 000 ученици, които смятат, че онлайн обучението не им е дало необходимата подготовка, за да се справят добре на матурите.

Автор на петицията е Дениел Димчев, който е ученик в 12 клас. Той обяснява, че последните две учебни години учениците от випускът му е бил принудени да прекарат по-голямата част от учебните си занятия пред компютъра и посочва, че от 18 месеца само 7 са били присъствени. „За съжаление този вид обучение не за всички е достатъчно полезно, но количеството материал, върху който ще се състоят Държавните зрелостни изпити, остава за поредна година непроменен“, пише Димчев в описанието към анкетата. По думите му липсата на физически контакт с учителя поставя ученика пред труден процес на обучение., множество външни фактори като нестабилна интернет връзка също пречели на онлайн обучението. „За да бъде успешно взет учебен материал онлайн е нужно повече време, за разлика от присъственото, където учениците имат постоянен контакт с учителя“, пише още зрелостникът.

Той обяснява, че крайната цел на тази петиция е да достигне Министерството на образованието и науката и призова всеки съгласен с мнението му да се подпише.

„Смятам,че материалът трябва да бъде намален поради затрудненията в научаването на целия материал през онлайн обучението“, пише един от подписалите се. „Смятам, че съкращаването на изпитания материал е правилното решение, защото в онлайн среда не може да възприемем информацията толкова добре, колкото когато сме присъствено обучение“, подкрепя друг от зрелостниците. Друг не смята, че онлайн уроците въобще са помогнали да научни нещо. „Подписвам, защото съм 12 клас и се чувствам неподготвен за матурата именно заради онлайн обучение, което според мен е непълно безсмислено“, пише зрелостникът.

Междувременно образователният министър Красимир Вълчев обясни, че април ще се направи анализ кои теми от матурата да отпаднат. Все пак, той призова учениците да четат и учат всички.