НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Зоран Заев обещава договорът за добросъседство с България да е закон

Изпълнението на Договора за добросъседство с България ще бъде закон. Историята ни не е споделена, а обща. Политиците от бивша Югославия ни държаха разделени. Това казва премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев в интервю за БГНЕС.

Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и на Одринско, заявява Зоран Заев и допълва, че трябва да се признаят слабостите на историята, за да се гради бъдещето.

Той изтъква, че имаме обща история. „И от нея са се създали българският и македонският народ, и македонският език и българският народ, и това България го признава“., казва той. „Дълбоката държава“ е в опозиция, а политици от бивша Югославия делят София и Скопие, продължава Заев.

По думите му България не е фашистка държава, а техен приятел. И обещава наказания за реч на омраза срещу България. „И днес потвърждавам цялостната ни позиция за пълна съпротива срещу говора на омразата. Това трябва да спре“,казва още той.

„Трябва да създадем положителна атмосфера за младите хора, за да използват това минало като трамплин за по-добро бъдеще през периода, който предстои. България не е фашизъм, България е наш приятел. Новите поколения не знаят цялата тази действителност, а тя трябва да ни сплотява. И в Северна Македония, и в България това влияе на хората по един много погрешен начин. Ако някой си позволява да очерня България с ПР-публикации по света ще понесе отговорност. Това няма да го позволя. Държавата не участва в това.“, категоричен е Заев.

Като доказателство за твърдите мерки Заев посочва освобождаването от поста му председател на Надзорния съвет на Медийната информационна агенция на Зоран Иванов – заради сексистка обида срещу министъра на външните работи Екатерина Захариева.

Зоран Заев говори и за меморандума, който е изпратен до българското правителство. „Открито декларираме, че нямаме териториални претенции, нямаме и претенции и за малцинство. Не е наша работа да се месим, а също така и на България“., казва той. До края на годината европейските лидери трябва да се съберат отново и ако споровете между Скопие и София са изгладени, може да се очаква зелена светлина за начало на присъединителните преговори на Скопие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *