Земеделци настояват: Разрешете магазините на колела!

Земеделци настояват: Разрешете магазините на колела!

Да се върнат подвижните пазари на специални места в областните центрове. Или в близост до общинските пазари. Такова искане подготвят най-малките земеделци. Става дума за възможността зеленчуците и плодовете да се предлагат в бусове или хладилни камиончета на места, където е лесен достъпът на клиенти.

Исканията в момента се обсъждат и ще се предложи подходяща правна форма, казаха източници, близки до синдиката на самонаетите, пише „Телеграф”. Към тези предложения се присъединяват и различни браншовици и организации на животновъди. Според най-малките земеделци тази форма на продажба на малки количества прясна храна е много разпространена в цяла Европа и отговаря на дребните мащаби на производство. Особено популярна в момента е в балканските ни съседки.

Борсите са труднодостъпни за най-малките, защото там се изискват големи обеми на продукция. Също така едрите търговци извиват ръцете на дребните градинари да намаляват цените и така те буквално се налага да продават под себестойност, са част от мотивите. Още по-невъзможно е да се впишат към този момент в изискванията на търговските вериги.

Междувременно кметът на Петрич вече е разрешил най-дребните притежатели на оранжерии да продават зеленчука си на общинския пазар два пъти в седмицата. Това стана след публикация на „Телеграф”, каза Виолета Златева, председател на синдиката на самонаетите. Тя добави, че към тях са се обърнали с протегната ръка и едри търговци, които са готови да изкупят българските салати и зелен лук в Петрич. Откакто отвориха пазарите, вече няма проблем, коментира тя.

Междувременно от средите на млекопреработвателния бранш коментираха, че търговските вериги не са дошли на среща със земеделския бранш в края на седмицата. Срещата бе уговорена в кабинета на министъра на икономиката Емил Караниколов заедно с министъра на земеделието Десислава Танева. Веригите обявиха, че ще участват, след като земеделската министърка обяви, че се готви постановление на кабинета за продажби на българска продукция в ритейлите. Към вече известното млекопреработвателите са поискали българските сирена, салами и лютеници да са от 100% родна суровина. Веригите отвърнаха, че са готови да предоставят паркингите си за фермерски пазари, докато мине кризата.

Ние не сме просяци, коментира предложението на търговските вериги Албена Симеонова, председател на Българска асоциация за биопродукти. Тази форма на продажба е пробвана и не работи и веригите отлично го знаят, каза тя.

От пазари „Пендара”, които се провеждат всяка събота на Женския пазар в столицата, потвърдиха, че възстановяват присъствието си. В съботата преди Великден ще има и зеленчуци, и сирена. Продажбите ще са при засилени хигиенни мерки. С отстояние между щандовете, клиентите ще са с маски и ръкавици.

И докато властите се чудят по какъв начин да помогнат на българските фермери да продават продукцията си, Фейсбук търговията се вихри с бясна скорост. Достатъчно е да пуснеш ключова дума „селска храна” и ще ти излязат десетки групи, в които се предлагат зеленчуци, ядки, яйца, меса, сирена, масла, плодове, сладка, зеленчуци, разсад, консерви с домати и какво ли не. Обикновено се използва наложен платеж при доставката.

Няма сметка в разносна търговия и заявки, каза Ангел Ангелов, който е продавал преди години суджуци по онлайн заявки. Обикаляш целия град, влизаш в задръствания, търсиш адреси, но тогава имах стока, която нямаше как да бъде оставена да залежава, допълни той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *