Здравният министър: Европа вече се готви за третата вълна

Здравният министър: Европа вече се готви за третата вълна

Доволни сме от постигнатите резултати. Те ни дават право да преценим, че до момента сме направили всичко правилно досега. Но не ни дават право за лекомислие. Европа се готви за трета вълна. Аз не искам да сме лекомислени. Вижте какво се случва в Португалия. Затова призовавам за разум, но и спокойствие. Това каза здравният министър проф. Ангелов по време на брифинг за актуалната ситуация за коронавируса у нас.

„Има раздвижване в столицата, следим и анализираме всяко едно число. Във всеки един момент сме готови да предприемем действие“, каза проф. Ангелов.

„Това е разумна доза оптимизъм, но не ни дава право да проявим никаква доза лекомислие, защото постигнато е крехко. Европа отново е в патова ситуация и се готви за трета вълна. Ситуацията е толкова тежка, че Германия изпрати 20 лекари. Всички ние мислим и осъзнаваме отговорността, която сме поели“, каза Ангелов. Според него има раздвижване в София.

„На 12 часова база следим всяко число. Заетостта на болничните легла на национална база е 32 на 38 на интензивните- Силистра, София област и Шумен“, добави той.

На 13-то място сме в ЕС, стана ясно пък от думите на главния държавен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

„Моята прогноза е през целия февруари да има постепенно покачване на заболелите“, обясни той. 8 области у нас са в червената зона, като Кюстендил е с най-много заразени, а Търговище с най-малко.

„Подкрепям доц. Кунчев в опасенията му. В края на миналата седмица чувствахме, че се случва нещо в болниците. Направихме проучване и се оказа, че само за понеделник сме приели 13 души, а толкова болни преди сме приемали за една седмица. Това може и да е изолиран случай, но възникна тревога в нас. Цифрите доказват, че има събуждане. Апелът е първо медицинските директори да затегнат редиците и да се приготвят, за това което ни очаква. Апел и към гражданите. Това, че са разрешени фитнесите, не означава, че че са безопасни. Напротив- те са най-опасни“, каза и проф. Венцислав Мутафчийски.