Защо се проваля коалицията ПП – ДБ?

Защо се проваля предизборната коалиция „Продължаваме промяната“– „Демократична България“? Официалното обяснение на Кирил Петков и хората му засега е, че собствената им социология показвала, че имат по-голям шанс, ако се явят самостоятелно на изборите.

Истинската причина обаче е война за местата в листите. ПП давали на ДБ само 5 избираеми места, пише СТАНДАРТ. В Демократична България обаче са три партии – ДСБ, „Да, България“ и „Зелено движение“. Това би означавало в новия парламент да влязат само лидерите им и още двама депутати, което е крайно неприемливо за Христо Иванов и Атанас Атанасов. Те обаче не са се отказали и продължават да агитират Кирил Петков за съвместно явяване на вота на 2 октомври и за по-голямо присъствие на ДБ в общите списъци за новия парламент.

Пореден коз в големия пазарлък за предизборната коалиция извади днес Владислав Панев.

Хората обичат да гласуват за победителите. Коалиция между ПП и ДБ би означавала сигурно първо място на парламентарните избори, което би привлякло допълнителен брой гласоподаватели, каза Панев, съпредседател на „Зелено движение“, пред БНТ.

„Бягаме за по-добър резултат, за повече. Колкото повече, толкова повече.“, допълни той.

Трябва да се изчисти формулата за явяване на изборите, очаква се дълбочинното социологическо проучване, поясни Панев. По думите му двете възможности са „горе-долу на кантар“, поне според публично известните досега данни.

 

Previous post 3-годишно дете е с опасност за живота, след като го блъсна мотор
Next post Разногласия в ЦИК заради регистрации на партии с подписи на починали