Защо е опасна високата долна граница на кръвното?

Защо е опасна високата долна граница на кръвното?

Долната граница на кръвното налягане отразява работата на сърцето, когато кръвта запълва малките кръвоносни съдове и се кръвоснабдява сърдечният мускул. При артериална хипертония се повишават и двата показателя – горната и долната граница, както сме свикнали да го наричаме. Обаче в някои индивидуални случаи долната граница, т. е. диастоличното кръвно налягане, е високо, без да се е повишила горната граница.

Например 130/115 или 120/100. В медицината такова състояние се нарича диастолично изолирано кръвно налягане. В такива ситуации, понеже няма явни признаци и оплаквания, човекът решава да пие хапчета за сваляне на кръвното, защото така са го посъветвали близки например. При такова самолечение обаче рязко може да спадне горната граница, която по принцип си е била нормална. Високата долна граница означава, че сърцето постоянно се намира в напрежение и движението на кръвотока в него се нарушава. След известно време нещата се задълбочават, процесът става необратим и води до изменения в сърдечния мускул и образуване на тромби, казват лекарите.

В такива случаи помага консумацията на божур, който сме свикнали да приемаме повече за красиво цвете, отколкото за билка. Сложете една супена лъжица да поври 5 минути в чаша вода и прецедете. Пийте по една супена лъжица преди ядене по 3 пъти на ден. Можете да си набавите аптечна настойка, като приемате по една чаена лъжичка 3 пъти на ден в продължение на един месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *