Захариева: ГЕРБ няма да бави процеса при неуспех на първия мандат

Захариева: ГЕРБ няма да бави процеса при неуспех на първия мандат

ГЕРБ няма да бави процеса, ако партиите не постигнат консенсус около първия мандат за съставяне на кабинет, заяви Екатерина Захариева. По думите ѝ обаче българският народ за поредни избори казва, че трябва да бъде намерен начин за коалиционен кабинет, съобщава NOVA.

„Ние няма да казваме не искаме този да е министър-председател и тези да са министри. Нека започнем първо разговорите, за които считаме, че са най-важни за България в момента”, добави тя.

Относно преговорите за еврозоната, Захариева каза: „Поне „Да, България” и ДПС са много ясно „за” това. За „Продължаваме Промяната” имам съмнения предвид факта, че всичко, което правиха във финансовата политика ни отдалечаваше от еврозоната”, уточни политикът.

Дали хората в евентуален кабинет ще бъдат експерти, предстои да бъде уточнено по време на разговорите. „Това ще бъдеполитически кабинет. След като бъде подкрепен от партиите в парламента, той е политически кабинет”, каза Захариева.

Все още не е ясно дали партията на Бойко Борисов ще подаде ръка за втория и третия мандат. „Считаме, че е важно да има правителство. Българският народ очаква това от нас. Ние обаче спечелихме изборите – и нека видим какво ще стане с първия мандат”, заяви още тя.

От ГЕРБ-СДС ще изпратят свои представители на срещата, инициирана от БСП по въпросите за цени, доходи и бюджет.