Застрахователи вдигнаха над 10 пъти цените за туроператори и агенции

Застрахователи вдигнаха над 10 пъти цените за туроператори и агенции

Застрахователи вдигнаха цените за туроператори и агенции над 10 пъти. При други полиците са предварително отменени. Проблемът започна още в началото на извънредното положение и затруднява допълнително бранша, който не може да работи без тези полици, предаде БНТ.

„От премия в размер на Х сума, тази премия е десет, всъщност 12 пъти увеличена на чудовищната сума от 8600 лв. годишно“, коментира собственикът на турагенция Радослав Илиев.

По думите му ситуацията е подобна и при други туроператори, където премията е скочила от 800 на 8000 лв. или от над 1000 до 12 000 лв. От туристическото министерство коментират, че ситуацията далеч не е нова. „Това са договори между туроператори и застрахователи, съответно министерството на туризма следва да бъде информирано, но не е страна“, каза министърът на туризма Николина Ангелкова, като апелира за разбиране в тежката ситуация

От Комисията за финансов надзор (КФН) уверяват, че няма как застраховател да откаже подобна застраховка, след като я предлага. От ведомството обаче са категорични, че определянето на премиите е право на брокерите, които уверяват, че ще се съобразяват с нуждите на техните клиенти по начин, който няма да накърни финансовата им стабилност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *