Започва серия от дебати за България в ЕС и върховенството на закона у нас

Започва серия от дебати за България в ЕС и върховенството на закона у нас

България ще присъства в серия от дебати в идните дни в основните европейски институции. Темите са върховенство на закона и обвързването му с европейските фондове, спазване на принципите на правовата държава, свобода на медиите.

Докладът на ЕК за върховенството на закона вероятно ще има отделни части за всяка страна- членка със съответните забележки. Очаква се той да бъде представен точно след седмица. Реакциите след него още няма да са заглъхнали и още на следващия ден, 1 октомври, ще започне европейската среща на върха. Веднага след нея, на 5 октомври вечерта, пък е предвиден дебатът в ЕП за върховенството на закона у нас.

Докато това стане акцент в Брюксел, днес друга гореща тема бе на дневен ред. ЕК предложи нова стратегия за миграцията, която от години разединява Съюза. Новото: който не иска да приема мигранти, ще трябва да се заеме с връщането им от Европа по родните им места.

“Тези, които се ангажират с връщането на мигранти от страни-членки, търсещи помощ, имат право да избират националности, с които шансът им за успех е най-голям. Ако след 8 месеца обаче мигрантите не са върнати в родните им страни, тогава страната, поела отговорност за тях, е длъжна да ги релокализира на своя територия“, каза Маргаритис Схинас, зам.-председател на ЕК, цитира Би Ти Ви.

Това означава, че вече няма да има квоти. Но тези страни, основно от Централна и Източна Европа, които категорично продължават да отказват мигранти на тяхна територия, сега ще трябва да влязат в ролята на спонсори и организатори за връщането им вкъщи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *