Започват имунизация в Германия от началото на 2021 г.

Започват имунизация в Германия от началото на 2021 г.

Председателят на германския Институт „Паул Ерлих“ съобщи, че някои германци могат да бъдат ваксинирани срещу коронавируса в началото на следващата година, информира „Ройтерс“.

Повече от половин дузина фармацевтични компании по света са в последната фаза на клинични изпитания на потенциални ваксини върху десетки хиляди участници и няколко очакват да разберат дали техните продукти работят и са безопасни преди края на годината.

Клаус Чичутек коментира пред вестникарската група Funke, че данните от Фаза I и Фаза II на изпитанията показват, че някои ваксини предизвикват имунен отговор срещу коронавируса.

„Ако резултатите от Фаза III на изпитанията покажат, че ваксините са ефикасни и безопасни, първите ваксини могат да бъдат одобрени в началото на годината, вероятно с условия“, подчерта той.

На базата на уверенията на производителите, първите дози за германците ще бъдат достъпни по това време, в съответствие с приоритетите на Постоянната имунизационна комисия, отбеляза Чичутек, като има предвид групата, която отправя препоръките за използването на разрешителни за ваксини в Германия.

Повече от 22 милиона души по света са с коронавирус, а почти 800 000 са починали.

Няколко компании, включително Moderna, AstraZeneca и Pfizer Inc, обявиха, че очакват да направят повече от 1 милиард дози ваксина следващата година.

Германската биотехнологична компания CureVac не изключва ускорен процес на одобрение и очаква да има ваксина на пазара до средата на 2021 г.

Междувременно случаите на коронавирус в Германия се увеличиха с 1510 до 226 914, според данните на Институт „Роберт Кох“. Починалите нараснаха със седем до 9243.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *