Заподозрени за атаката в Истанбул са арестувани у нас

Петима от заподозрените за смъртоносната атака в Истанбул са арестувани в България, съобщи NOVA.

Задържани сатрима души с молдовско гражданство и един мъж от арабски произход. Сред арестуваните е и дясната ръка на издирван от Интерпол за тероризъм.

Акцията е проведена при пълна секретност.

Петимата са привлечени като обвиняеми за подпомагане на евентуалния извършител на атентата в Истанбул. Осъществявали са логистична и комуникационна помощ след деянието. По информация на NOVA издирваният от Интерпол за тероризъм и дясната му ръка са имали намерението да осъществят нови атентати, както в Турция, така и в страна от ЕС.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева потвърди новината. Образувано е досъдебно производство в отдел „Контратероризъм” в СГП. Днес се очаква градският съд да гледа мерките им за неотклонение.

„Петима са привлечени като обвиняеми за подпомагане на евентуалния извършител на атентата в Истанбул”, посочи Милева, но отказа детайли по делото, тъй като това може да застраши националната сигурност.

Говорителят на обвинител номер 1 благодари на колегите си от турската прокуратура. Помощта е логистична и комуникационна след деянието.

При експлозията на пешеходния булевард „Истиклял”на 13 ноември загинаха шестима души, а 81 бяха ранени.

Previous post ЕК призова Съвета на ЕС да приеме решения за присъединяване на България, Румъния и Хърватия в Шенген
Next post „Фич“ потвърди положителния кредитен рейтинг на България