НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Закопчаха 4-ма българи от канал за трафик на кокаин в Испания

Закопчаха 4-ма българи от канал за трафик на кокаин с лекаря на Марадона. Голяма съвместна полицейска операция срещу кокаиновия трафик от Колумбия към Европа завърши с 4 ареста в България, 9 в Испания, 3 в Нидерландия и 2 в Колумбия, съобщи агенция EFE.

Белезниците щракнали и около китките и на бившия колумбийски нападател на Реал Мадрид Едвид Конго, за когото се счита, че е бил доверен човек на лидера на бандата. Впоследствие той бил освободен, пише Канал 3.

Кокаинът бил импрегниран в картонените кашони за плодове, след това той бил отделян от картона след сложни химически процеси. Така във всеки кашон за ананаси и лимони се събирали по не повече от 100 грама кокаин.

Испания, която е сред основните разпределителни пунктове за кокаина от Южна Америка към останалите части на Европа, е основната база на организацията. Използвани са изключително модерни и сложни методи за скриване на дрогата, която впоследствие била извличана в лаборатории в България и Нидерландия.

Разследването започнало преди една година, подпомогнато от Интерпол и американската агенция за борба с наркотрафика DEA. Всичко тръгва от постъпила информация за дейността на колумбиец в Испания, познат с прякорите Хирурга или Докторчето. Става дума за колумбийския пластичен хирург Маурисио Вергара, който навремето се зае да помогне на Диего Марадона да свали натрупаните килограми. Докторчето имал солиден опит и експертиза в материята – през 2002 г. е арестуван в родната Колумбия за трафик на дрога.

В Испания той действал от своята клиника за пластична хирургия, превърната в оперативен център на бандата, разкри източник от испанската полиция.

При арестите силите на реда конфискуваха 1200 кг импрегниран кaртон и над 1000 л химически продукти, необходими за извличането на кокаина.

Бандата командировала от Колумбия своите химици до лаборатории в България и Нидерландия, където осъществявали извличането на импрегнирания в картона кокаин.

През януари разследващите разкриха мрежа, подготвила превоза на солидно количество кокаин в 4 контейнера от Гърция към България. Пратката бе засечена в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *