НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Заев упорит: Македонският език и народ са факт

Германският външен министър Хайко Маас връчи снощи годишната награда за човешки права на фондация „Фридрих Еберт“ на премиера на Република Северна Македония Зоран Заев.

„Преспанското споразумение и договорът за добросъседство с България са важна крачка напред, която носи надежда за разрешаването на много конфликти по света“, каза Маас по време на церемонията:

“Когато с Алексис Ципрас си стиснахте ръцете край Преспанското езеро, целият свят разбра, че сте успели да намерите пътя на компромиса, на мира и на взаимното уважение. Това е европейският път“, каза Хайко Маас.

Той допълни, че Германия, като ротационен председател на Съвета на Европейския съюз, е твърдо решена, междуправителствена конференция за преговорите на Република Северна Македония за присъединяване към съюза да се състои до края на годината.

Зоран Заев нарече разбирателството със съседните държави „ключово“ за бъдещето на Република Северна Македония, но подчерта изрично:

„Човешките права и правото на самоопределяне на всеки един гражданин не могат да бъдат предмет на дипломатически преговори и договори. Те се потвърдени и гарантирани от международното публично право и придобивките от него. Затова неопровержим е фактът, че македонският език и македонският народ са реалност“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *