НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Задържаха българки за ало-измами в Атина

Българките Иванка Радева и Радка Колева бяха арестувани за ало-измами в Атина на 23 ноември 2022 г.. Гръцката полиция разпространи информация и снимки на жените, членуващи в престъпна организация, мамела и изнудвала възрастни хора.

Снимките са обявени публично със заповед на Службата за сигурност на Главна прокуратура в Пирея и Дирекция по сигурността на Атика.

Целта е защита на обществото от престъпната дейност на задържаните, както и пълно разследване на други подобни тежки престъпни деяния за сметка на неустановен брой лица.

Престъпната организация е извършвала измами и изнудвания чрез телефонни обаждания срещу възрастни хора в областите Атика, Ахая, Месиния, Халкидики и Солун.

След дългомесечно задълбочено разследване е разкрита дейността на престъпната организация и са идентифицирани 12 нейни членове, срещу които е образувана преписка за престъпна организация, изнудване и измама. В рамките на операцията двете жени на възраст 67 и 54 години, са идентифицирани и арестувани в района на Метаксургио в центъра на Атина.

Престъпната организация, има за седалище стаи в неизвестен град в България, където е изградила „оперативен телефонен център“, от където са извършвани телефонните разговори към стационарни телефони на възрастни хора в различни райони на Атика и други области в Гърция.

По време на телефонния разговор, възрастните жертви са изнудвани да предадат парични суми на други членове на организацията с мотивите използвани за причиняване на емоционален стрес на жертвите като нараняване на роднина при пътнотранспортно произшествие и незабавна необходимост от операция, участие и вина на близък в пътно транспортно произшествие и предстоящото му задържане, както и насилствено поведение спрямо него от близки на жертвата.

В първия случай парите са искани за лекар, за да продължи операцията, за която се твърди, че е необходима на техния ранен роднина. Във втория случай служител се представял за полицай, който упорито искал пари, за да не съди „загазилия“ роднина, причинил пътнотранспортното произшествие.

Членовете на организацията са изготвяли методичен план за действие с участието на поне трима членове за всеки случай на изнудване, така че жертвата да няма шанс да осъзнае измамата.