Задържан е още един заподозрян за атентата в Истанбул

Още един заподозрян във връзка с бомбения атентат в неделя – Хюсам А.К. – е бил арестуван от турските сили по сигурността, информира вестник „Милиет“, цитиран от БТА.

Медията се позовава на съобщение от Дирекцията по сигурността, според което арестуваният е член на терористичната групировка Кюрдска работническа партия/ПКК/ и свързани с нея кюрдски сили.

Същият е бил заловен в сирийския град Азез, който е под контрола на турските въоръжени сили.

Продължава издирването на лицето Билал Хасан, за когото се твърди, че е избягал в България, но няма официално потвърждение.

В продължение на една година той и извършителката на бомбения атентат – сирийката Алхам ал Башир, се представяли за мъж и жена. Според разследването той е организаторът на атентата и е лицето, дало нареждането на сирийката да възпламени бомбата.

Турското разузнаване прехванало разговори между терористите, според които Алхам ал Башир след взрива трябвало да бъде прехвърлена в Гърция, а при положение, че не успеят, било наредено да убият. Заповедта за Хасан гласяла „На всяка цена трябва да се прехвърли в България, това е много важно“.

Хасан успял да се скрие след атентата, твърди се, че е бил прехвърлен в град Одрин, но според изявление на отговорен представител на турската полиция пред турски телевизионен канал „Халк ТВ“ „Кръгът около това лице се стеснява и то скоро ще бъде заловено“.

Previous post Правната комисия в НС върна хартиената бюлетина с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС
Next post ГЕРБ и „Възраждане“ с общи виждания в сферата на енергетиката и „за“ Кодекс за социална подкрепа