Задължителни тестове за пристигащите руски туристи в Гърция

Задължителни тестове за пристигащите руски туристи в Гърция

Гърция наложи задължителни тестове за коронавирус на всички руски граждани, пристигащи в страната. Въпреки риска за туристическия сезон изискването за тестове се налага заради разпространението на Делта варианта на коронавируса в Русия, предаде БНР.

Министерството на туризма в Атина промени условията за влизане на руски туристи. Всички влизащи в Гърция от Русия, дори и ваксинираните, трябва да представят отрицателен PCR тест на границата. Ще бъдат тествани и на граничните пунктове всички руски туристи, независимо от възрастта, поради увеличените случаи на индийския вариант на коронавируса.

Хотелиерите реагираха, че новото изискване вероятно ще намали туристопотока от Русия. По отношение на туристите, пристигащи от безопасните „зелени зони“, сред които е и България, няма промяна в изискванията за влизане в Гърция. От днес се премахва и вечерният час в страната, което удължава работното време на нощните заведения. Според репортаж на гръцката държавна телевизия ЕРТ, от началото на следващия месец се въвеждат и облекчения за имунизирани европейски граждани. Те ще се допускат до всички масови мероприятия без ограничения.