Забраниха групови посещения по църкви и манастири в Гърция

Забраниха групови посещения по църкви и манастири в Гърция

С ново решение гръцките министерства на образованието и вероизповеданията и на здравеопазването оповестиха как ще се провеждат църковните служби за Великден, съобщи АНА-МПА. Тържествените литургии ще се извършват при закрити врата.

По-конкретно, в периода от 12 до 20 април новите разпоредби, приети вчера за предотвратяване на разпространението на коронавируса в помещенията за богослужение, предвиждат следното:

а) в присъствието на обществеността се забранява извършването на литургии, богослужебни събирания, свещенодействия и всякакви религиозни церемонии във всички помещения за религиозно богопочитание от всякакви изповедания и религии, независимо от размера и капацитета, на цялата територия на страната, с превантивна цел за общественото здраве, предаде БТА.

б) разрешава се извършването на литургии при закрити врата единствено и само от религиозния служител и помощен персонал (напр. псалт), общият брой на които не трябва да надхвърля 4 физически лица. Религиозният служител отговаря да вземе всички необходими мерки, които се изискват по постановлението. Не се разрешава, дори и при закрити врата, извършването на литургии в помещения, които се намират в частни имоти, сгради и т.н.

в) забраняват се посещенията от обществеността, индивидуални или групови, в манастирите. Разрешава се извършването на литургии и последования в манастирите без присъствието на обществеността.

г) разрешава се, наред с телевизионното и радиоизлъчване, и самостоятелното интернет излъчване на литургията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *