„Жълтите жилетки“ във Франция изпълзяха отново

„Жълтите жилетки“ във Франция изпълзяха отново

Неколкостотин участници в протестното движение на „жълтите жилетки“ демонстрираха във Франция за първи път от отмяната на ограничителните мерки, предаде АФП. Отделни групи активисти в първата половина на деня са се събрали в центровете на Тулуза и Нант. Те са били глобени от полицията и са се разотишли.

Петдесетина демонстранти са провели акция в Бордо, в Лион в демонстрация са участвали 300 души, а в Сен Назер – 130. Най-многоброен е бил протестът в Монпелие, където са се събрали 350 души. При избухналия сблъсък с полицията една жена е била ранена.

Много от участниците в движението бяха с маски заради риска от коронавируса. Ръководителите на няколко департамента заявиха по-рано, че провеждането на демонстрации е незаконно заради антивирусните мерки в страната. Министърът на вътрешните работи Кристоф Кастанер сутринта припомни, че не е разрешено събиране на повече от 10 души.

Движението на „жълтите жилетки“ започна във Франция на 17 ноември 2018 година. Първоначално протестите бяха срещу увеличаването на цените на бензина, но след това исканията на демонстрантите и поводите за недоволството им се увеличиха. Днес няколко представители на движението се изказаха срещу мерките, взети срещу пандемията.

Френските власти съобщиха днес за 96 нови смъртни случая от Ковид-19, с което общият брой на жертвите на заболяването в страната достига 27 625 – четвъртата най-голяма цифра в света.

Броят на хоспитализираните е намалял до 19 432 от 19 861 души, а на настанените в интензивни отделения – от 2203 вчера до 2132 днес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *