Живописни градчета в Италия дават 28 000 евро на млади хора, за да живеят в тях

Живописни градчета в Италия дават 28 000 евро на млади хора, за да живеят в тях

Мечтали ли сте някога да отворите магазин или да започнете някаква работа в идиличен град в южната част на Италия и да ви плащат за това?

Италианският регион Калабрия предлага до 28 000 евро за 3 години на всеки, който реши да се премести в един от няколкото градове с население по-малко от 2000 жители. Някои от местата са по крайбрежието, а някои във вътрешността на региона – Айета, Сан Донато ди Нинеа, Чивита, Албидона, Качури, Санта Северина, Сант’Агата дел Бианко, Замо и Бова.

Регионалните власти обаче не предлагат парите просто така. Новите жители трябва да се ангажират и да започнат бизнес там – или да отворят нещо свое, или да инвестират във вече съществуващ бизнес, предава РТС.

Освен това ще трябва да се преместят изцяло там и да се регистрират в един от градовете. Друго важно изискване е възрастта на кандидатите да не надвишава 40 години. Те трябва също така да бъдат готови да се преместят в Калабрия 90 дни след приемането на заявлението.

Местните власти се надяват, че офертата ще привлече млади инициативни хора, които да съживят изчезващите градове.

Джанлука Гало – член на регионалния съвет, заяви пред CNN, че все още предстои уточняване на всички детайли, точната сума пари, която ще се изплаща ежемесечно, както и дали да включат по-големи села с до 3000 души в офертата. Той очаква млади хора, които идват да отворят заведение за обществено хранене, хостели или ресторанти, занаятчийски магазини или да създадат ферми.

Идеята е да бъдат съживени местните общности, а не просто да се напълнят изоставени къщи. „Искаме това да бъде експеримент за социално включване. Привлечете хората да живеят в региона, да се наслаждават на настройките, да освежат и модернизират неизползвани градски локации като конферентни зали и манастири с високоскоростен интернет“, обяснява кметът на Алтомонте Джанпиетро Копола.

Според местните власти това е най-добрият начин за съживяването на Южна Италия. Програмата вече се радва на голям интерес, а ако се реализира успешно, ще бъдат разработени и други през следващите години.

Повече информация за инициативата и как можете да се включите в нея, вижте в сайта на програмата.