Жертви и много ранени след експлозия на оживена улица в Истанбул

Избухна мощен взрив на пешеходната туристическа улица „Истиклял” в Истанбул вчера около 16:20 часа, вследствие на което по последни данни 6 души бяха убити, а 81 други бяха ранени.

Причината за инцидента засега не е известна. На мястото бяха изпратени линейки за оказване на медицинска помощ на ранените. Сред хората цареше голяма паника.

Турският президент Тайип Ердоган заяви, че бомбеното нападение прилича на терористичен акт.

Лицето, което е поставило бомбата, е арестувано. Според нашите данни терористичната организация ПКК е отговорна за нападението„, заяви Сойлу в изявление, разпространено от официалната агенция Анадолу и местни телевизии. Кюрдската работническа партия (ПКК) е смятана за терористична организация както от Анкара, така и от западните ѝ съюзници, включително САЩ и ЕС. Организацията е в основата на конфликта между Швеция и Турция, която от май блокира влизането на Стокхолм в НАТО, обвинявайки го в снизходителност към ПКК.

ПКК води въоръжена борба срещу турското правителство от средата на 80-те години на миналия век и многократно е била обвинявана за кървави нападения на турска територия. Срещу  нейни бази в Северен Ирак и Сирия редовно се извършват турски военни операции.

Няма пострадали българи при експлозията в Истанбул. Това потвърди пред NOVA българският консул в турския мегаполис Васил Вълчев„Тази информация е потвърдена по наша линия и от заместник валията. Нямаме сигнали и на дежурните телефони на генералното консулство”, посочи той.

 

Previous post Фандъкова: Оказва се съдействие за прехвърлянето на общински терен за детската болница
Next post Полицията в Перник: Все още няма следа от Александър