Жертвите на циклона Янос в Гърция вече са две

Жертвите на циклона Янос в Гърция вече са две

Двама души загинаха днес при силна буря в централната част на Гърция, наводнила улици и домове, предадоха световните агенции. Властите идентифицираха жертвите като възрастна жена, чието тяло е открито в наводнена къща в село близо до Фарсала, и 63-годишен овчар, който се удавил в придошлите води.

Друга жена, която пренебрегнала забраната за движение в наводнен район, е обявена за изчезнала. Ураганният вятър е изкоренил дървета и е причинил спиране на тока на островите в Йонийско море и Западен Пелопонес. След това ураганът се е преместил към централната част на страната, където е нанесъл щети в района на Кардица и Фарсала.

Проливен дъжд превърна в езеро град Кардица. Водата от придошла река е унищожила най-малко два моста и няколко сгради, включително местния здравен център в град Музаки в областта Тесалия. В област Кардица забраниха да се излиза от домовете. Без електрозахранване е част от Южна Гърция. Железопътните връзки между Атина и Солун са прекъснати.

Циклонът достигна до област Атика. Засега няма данни за щетите. Откакто циклонът обхвана Гърция, противопожарните служби са получили близо 2500 сигнала за помощ за спасяване на хора, отстраняване на паднали дървета и изпомпване вода от домове и магазини. Службите са спасили над 600 души. С хеликоптер спасиха семейство с дете от наводнена къща. Жителите на няколко села се евакуираха в църкви, които са на по-високи места и не са засегнати от наводнението.

Електроснабдяването е прекъснато на много места, в Кардица и на Йонийските острови се полагат усилия за възстановяването му. Пет кораба са заседнали край островите Закинтос и Лефкада в петък, съобщи бреговата охрана.

Подобен циклон е регистриран за пръв път в Гърция през 1995 г., но през последните години това явление се появява все по-често. Страната преживя подобни бури през 2018 г. През 2017 г. наводнения отнеха живота на 25 души и оставиха стотици без покрив.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *