Е как! Не откриха нарушения при лечението на починалата родилка от Бургас

Е как! Не откриха нарушения при лечението на починалата родилка от Бургас

Не са открити нарушения при лечението на 36-годишната известна бургаска художничка Лора Янева, която издъхна от коронавирус в УМБАЛ-Бургас в края на март, а изроденото й чрез спешно секцио бебе все още е под грижите на неонатолозите.

Това съобщиха от Министерство на здравеопазването пред местния сайт „БургасИнфо“ във връзка с назначената проверка по случая.

„Със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ екип от инспектори извърши проверки на място в „УМБАЛ-Бургас“ АД и Амбулатория индивидуална практика за ПИМП, град Бургас. Изискана и проверена е цялата медицинска документация по случая. Проверката не установява нарушения при оказаната медицинска помощ“, заявиха от здравното ведомство.

Бременната в шестия месец художничка бе приета в УМБАЛ Бургас на 19 март, а на 23-ти състоянието й се влоши и тя бе интубирана. Лекарите предприеха спешно секцио и изродиха бебето. И в момента момченцето й, което дойде на бял свят в 26-та гестационна седмица, е под грижата на неонатолози, но за съжаление майка му загуби битката за живот на 28 март.

След смъртта й близки обявиха, че 36-годишната Лора е потърсила лекарска помощ в бургаската болница още на 17 март, но е върната поради липса на свободни места, като й било обяснено, че вкъщи ще се грижат за нея по-добре. Два дни по-късно е приета в лечебното заведение, но в тежко състояние.

Пациентката обаче собственоръчно е написала, че не желае постъпване в болница, заявиха тогава от УМБАЛ-Бургас. Лекарите са категорични, че след приемането й в лечебното заведение е приложено лечение с всички показани за състоянието й медикаменти, използвани в лечението на COVID-19, включително ремдесивир и реконвалесцентна плазма. Проведени са консултации с лекари от „Александровска болница“ в столицата, както и с реанимацията на Военномедицинската академия.