Ердоган: Ще стиснем още малко зъби, ще дойдат добри дни

Ердоган: Ще стиснем още малко зъби, ще дойдат добри дни

Пътната карта към нормализацията е готова“, пише в заглавие днес турският в. „Дирилиш постасъ“. Картата е изготвена по указания на президента Реджеп Тайип Ердоган и взима предвид препоръките на Научния съвет за борба срещу разпространението на коронавируса. Целта е постепенно премахване на ограниченията, налагани от 11 март с цел да се пресече инфекцията от коронавирус в страната.

Вестникът посочва, че представянето на Турция в борбата срещу Ковид-19 се отчита като положително, а взетите мерки дават резултат. Поради тази причина се обмисля поетапно вдигане на ограниченията, но първото условие ще бъде пет дни без нови случаи, разкрива изданието.

В окръзите, където няма новорегистрирани за последните пет дни, ще бъде прилагано „приоритетно“ либерализиране, пише вестникът. В Истанбул същевременно затегнатият контрол ще продължи. Забраните няма да бъдат премахнати едновременно във всичките 81 окръга на страната, а ще бъде наблюдаван процес. Мерките ще бъдат облекчавани след доклади, които ще бъдат изготвяни по места от специални екипи от здравни експерти в кварталите. Кинопрожекциите и сватбените тържества обаче ще останат неразрешени, а за междуградските пътувания решение ще бъде взето след отминаването на Рамазан байрама на 23-26 май.

„Ще стиснем още малко зъби, ще дойдат добри дни“, заяви президентът, като помоли гражданите за още малко търпение. Медиите отбелязват, че изказването на Ердоган има характера на послание, че мерките ще продължат още известно време. Президентът заяви, че графикът на процеса на нормализация ще бъде огласен, когато дойде моментът.

По думите на Ердоган промяната в световен мащаб е голяма възможност за Турция. „С вдигането поетапно на мерките срещу епидемията според определения от нас график отново бързо ще се завъртят зъбните колела на производството в нашата страна и касите ще започнат да се пълнят“, посочи президентът, цитиран от „Йени шафак“.

Ердоган, който говори на заседание на Централния управителен комитет на своята Партия на справедливостта и развитието, посочи, че добре съзнава затрудненията на фирмите, които е трябвало да прекъснат дейността си, както и на работещите.

„Знаем обаче, че ако не направим жертви и ако не оставим зад гърба си тази епидемия едновременно с другите страни, ще преживеем тежки загуби“, изтъкна той. „Поднасям благодарност от свое собствено име и от името на партията си на всеки един от 83-те милиона наши граждани, които близо месец и половина спазват мерките в този труден период и проявяват твърдост“, каза още държавният глава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *