НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Ердоган: Християните ще могат да посещават „Света София“ в Истанбул

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че християните ще могат да посещават „Света София“ в Истанбул и в бъдеще.

В изявление по случай наближаващия свещен за мюсюлманите празник Курбан байрам, Ердоган акцентира на реакциите, които продължават във връзка с превръщането на „Света София“ от музей в джамия след около 90 години.

„Вярвам, че няма смисъл да се спори при какви обстоятелства „Света София“ е била превърната в музей. В петък ние я превърнахме обратно в джамия, така, както са ни я завещали нашите деди“, посочи той, но подчерта, че както мюсюлманите, така и християнският свят също ще може да я посещава, предаде БТА.

„Вярвам, че всички са доволни от това, че този храм, който преди 567 г. е бил увенчан като джамия, сега, вместо музей, ще се ползва според предназначението си“, каза Ердоган. По думите на турския президент предстои обновяване на интериора и външността на Света София.

„Към момента имаме да вършим различни дейности по обновяване на вътрешността на Света София и околностите й. Целта на всички тези дейности е да представим нашата „Света София“ в обновен вид на цялото човечество, на първо място на мюсюлманския свят, а също и на християнския свят. Сигурен съм, че ще успеем, както досега сме успявали“, каза Ердоган.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *