Ердоган в Севернокипърската турска република: Кипърският въпрос е наша голяма национална кауза

Ердоган в Севернокипърската турска република: Кипърският въпрос е наша голяма национална кауза

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна на двудневно посещение в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република (СКТР), съобщи в електронното си издание кипърският вестник „Филелефтерос“.

На летището Ердоган, който е придружаван от съпругата си Емине и голяма делегация, беше посрещнат с военни почести от президента на СКТР Ерсин Татар. Турският президент беше приветстван и от голямо множество, което развяваше знамената на Турция и на СКТР.

По-късно Ердоган направи обръщение към парламента на кипърските турци в окупираната част на Никозия. На обръщението му присъства и парламентарна делегация от Азербайджан.

В словото си турския президент спомена „добри новини“, които се отнасят до СКТР, сред които и турски инвестиции. Той определи кипърския въпрос като „голяма национална кауза за Турция“.

Ердоган каза още, че някои в Америка са раздразнени от действията на Турция по кипърския въпрос и призова онези, които „четат“ темата от гледна точка на различни лобита в САЩ, да се фокусират върху реалностите.

Според Ердоган въпреки добрата воля на турската страна решение на кипърския въпрос не е постигнато, защото кипърските гърци не искат да споделят Кипър с кипърските турци и се крият зад параметрите, зададени от ООН.

„Вече не е възможно за повярваме на това и да загубим още 50 години“, допълни Ердоган и заяви, че в Кипър има два отделни народа и две отделни държави. Той каза, че Турция подкрепя съответното предложение, направено от лидера на кипърските турци Ерсин Татар на неформалната петстранна среща в Женева.

Ердоган каза също, че Гърция още не е отговорила на предложението на Турция за конференция, посветена на Източното Средиземноморие. „Не желаем напрежение“, каза турският президент и се спря на значението за справедливо разпределение на изключителните икономически зони в региона.

Турският президент е в самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република по повод отбелязването на 47-та годишнина от турската инвазия в северната част на острова през 1974 г. в отговор на националистически държавен преврат, целящ да присъедини острова към Гърция.