ЕП призовава да ни приемат в Шенген

ЕП призовава да ни приемат в Шенген

Европейският парламент ще приеме тази седмица доклад, в който се предвижда за пореден път да призове за приемане на България и Румъния в Шенген. Това сочи дневният ред на последното заседание на евродепутатите преди лятната ваканция.

ЕП отчита, че през 2011 и 2018 г. прие резолюции с подобен призив. Утре вечер евродепутатите ще обсъдят доклада, в който се отправя настоятелно искане към Съвета на ЕС да предприеме незабавни действия за премахването на проверките по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници на двете страни.

Също утре ЕП ще обсъди отново очакваните насоки на Европейската комисия за обвързване на разходите от бюджета на ЕС със законността. Предвижда се евродепутатите да поискат да бъдат уведомявани поне два пъти годишно какви мерки предприема ЕК за защита на общия бюджет и какви случаи на съмнения за злоупотреби проверява. ЕП ще настоява най-късно през октомври да чуе първите данни.

Евродепутатите ще призоват корупцията да бъде включена като нарушение, попадащо в обхвата на новото европейско законодателство срещу нарушаването на правата на човека по света. Отчита се, че този подход се прилага от САЩ и Канада. Предвижда се ЕП да призове за по-строги санкции срещу разпространителите на дезинформация, както и за външна намеса в избори.

В сряда евродепутатите ще разискват положението с върховенството на закона в Полша и Унгария. Предвижда се те да обсъдят новия унгарски закон, свързан с общността ЛГБТ+, и да приемат резолюция.